بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

وَاَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ اَنِ اتَّخِذ۪ي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتاً وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَۙ ﴿٦٨
ثُمَّ كُل۪ي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُك۪ي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاًۜ يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ﴿٦٩
﴾68﴿ Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin.
﴾69﴿ Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır. (Nahl Suresi 68-69. ayetler)

24 Ocak 2012 Salı

24/01/2012 İNVERT ŞURUBU YAPIM DENEMESİ

24.01.2012 tarihinde yapılan invert şurubu denemesi.
Sayın arı bakanı Ali TÜRK'ün paylaşımından istifade ederek, ilk denememizi yapmış olduk.
4,5 Litreye 3,5 Kg şeker katarak kaynattım. 

Ara sıra karıştırdım. Şeker dibde birikmesin diye. Termometreyi arıların yanında bıraktığım için sıcaklık ölçümü yapamadım. Ustaların tecrübesine dayanarak, sıcaklığın 104 dereceyi geçmediğine eminim.

Deneme için aldığım 250 gr Krem tartar.

1,5 çay kaşığı krem tartarı koyduktan sonra 20 dakika kısık ateşte taşırmadan kaynamaya devam etti.
Krem tartarı yavaş yavaş katınca birden kabarma olmuyor. Karıştırırken yine yavaş hareketlerle karıştırmak gerekir. Aksi halde, şerbet kabarıp taşabilir. 


Hiç yorum yok: