10/07/2016 günü, elde kalan bunlar. Sona koyacağım fotografı bura koydum. Yirmi iki kurtçuktan sadece ikisi tutmuş. Buna da şükür. (Tabi kalitesi düşük. Çünkü ana yüksükleri biraz küçük.)
Eh! bizde yavaş yavaş öğreneceğiz.
Yakın çekimi böyle.
İki tane yaylı Çin Kaşığımız geldi. Kullanması benim için biraz zor oldu. Elim bir türlü alışmadı. İnşaallah üstesinde geleceğiz.
Kendimce ana yüksükleri hazırladım.
Kalıbı erimiş haldeki muma daldırıyorum.
Mumdan çıkarınca hemen donuyor. Bu haliyle soğuk suya batırıyorum. Bu işlemi üç veya dört kez yapıyorum. Böylece yüksük (nikon) biraz daha kalın oluyor.
En son oynatarak kalıptan düzgün bir şekilde çıkarıyorum. Torna dezgahında yaptırdığım kalıp yangında kayboldu. Yedilik inşaat demiri kullandım. Yeni kalıbımı yaptıracağım.
Ve yüksük böyle çıkıyor. Çıtaya yapıştırmadan önce alt taraftaki bombeyi kesip düzeltiyorum.
Çıtaya yapıştırıyorum.
Benim için en zor tarafı. C şekline gelmiş küçücük çatlayan umurtayı almak.
Amanin bir zorlandım, bir terledim. Yirmi iki adet transfer yarım saat mi? Kırk dakika mı? ne sürdü. Kendime bu işi iyi yapacak bir eleman bulmam lazım. Eh bana göre zor bir iş...
Transferden sonraki görüntüleri.
Bu alanda sadece bir tanesini alabildim. Peteğin haline bir bakın hele...
(Her halde yaylı taransfer kaşığını pratik olarak kullanamıyacağım.)
Bu da delindi.
Az kabartılmış çıta arasına koydum. Şerbetini bol yaptım. Bir kayık da su koydum.
Başka bir kovanda bir sürahi dolusu kadar da arı sirkeledim. Bunarın içerisinde tarlacı çok azdı.
Kapağını kapadım, tarihini de yazdım.
Hamdolsun sadece iki tanesi tutmuş.
Selam, saygı ve muhabbetle...
7 yorum:
Hocam maşallah,
Sanki ben yapmışım gibi sevindim. Bu yayınınız eminim bir sürü yeni ana arı üretme işine girişen arıcıyı cesaretlendirecektir. Tutma oranı zamanla kesin artacaktır. Bir şeyi istemek başarmanın yarısıdır mıydı neydi o meşhur söz işte onu demişim kabul edin siz:)) Ben millerciyim (yaşlı arıcı ana arı üretme metodu) siz gençsiniz ama sizede tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın.
S.A. Sevgili Muhittin hocam. Yeni kabarmış petekten tranfer yapmak çok zordur .Petek biraz esmer olmalıydı.Mercek ve led lamba kullanımında çok daha pratik oluyor.Yüksük kalıbını 8.9 milim olarak ağaçtan yaptırır ve 4 lü veya 6 lı olarak tahtaya monte ederseniz işiniz kolaylaşır.başarı için---taze mum.yeni dökülmüş yüksük.güçlü kovan.Sulu aşılama ve ana arı yapabilecekleri larva ve yüksük kalmadığı zaman transfer yapma.Hayırlarla kalın.
Hocam transfer kovanınızı yeni farkettim.2 tane tutmasıda başarı bu kovanda.Hocam,8 .9 çıtalık arıyı 4 çıtaya düşürüp sonra transfer yapıyoruz.Yani arı çok yoğun olmalı.
muhittin kardeşim gördüğüm kadarı ile o lavralar oldukça büyük ana kalitesi düşer ikincisi ise lavraları esmer yani koyu renkli çıtalardan alırsan ilk c olanı yani henüz sütlenmiş olanı tutma oranı artar bunun yanında ana kalitesi de yüksek olur sarı ve açık renkli peteklerden lavrayı alırken petekleri tahriş edersin çünkü sana gelen kaşıkların lavrayı aldığın kısım ları biraz sert olduğunu tahmin ediyorum bu yüzden de esmer peteklerden lavra almaya çalışırsan başarılı olacağına inanıyorum şimdiden kolay gelsin bir önerim tutmayan yüksüklere hemen ertesi gün yeniden yap trasferi zaman kaybını önlemiş olursun.
muhittin kardeş bu yorumu yayınlamazsın sen 20 küsür lavrayı bu iki çıta arıya mi başlatmayı düşünmektesin mümkün değil başlatıcı koloni en az 5 çıta olmalı içerisinde 6-18 günlük genç işçi arılar ve de çıtaların çoğunda açık lavralar bulunmalı ki açık lavraların bulunduğu çıtalarda bolca genç süt salgılayabilecek günlükte işçi arılar bulunur
SLM...
Muhittin Hocam .
İlahi Hocam bugün beni güldürdün...::))
İki çıta arı ile iki meme çok fazla bil tutmuş..::))
İlk ve en büyük hata burada olmuş.
İkincisi ise , larva transferi yapacağın çıtayı esmer çıtadan seçmelisin.Petek daha kalın olacağı için içeriden kurtçuğu daha rahat alacaksın.Esnemeyecek ve daha rahat göreceksin.
Meme başlatıcı ve besleyici kovandan olmazsa olmazlar var.
Birincisi , kovan mevcutu ne kadar fazla olursa meme oranın o kadar yüksek olmalıdır.
Mesele 9 çıtalık bir koloni tercih edersen bunu 7 çıtalık bir alana sığdırmalısın.
İkincisi , transfer çıtanın her iki tarafına olabildiğince fazla poleni olan iki çıta koymalısın.Sağlı sollu.
Üçüncüsü , kovanı bir haftaya yakın anasız bırakmalısın.
Dördüncüsü , Meme temizliği yapılmalı , mümkünse içeride açık yavrulu çıtalar olmamalı.
Beşincisi , Transferden sonra besleyici kovana kek ve şurup vererek desteklenmeli.
Ve son olarak , varoa mücadelesi unutulmamalı.
Ve tabii mümkünse transfer yaptığın çıtalar olabildiğince dış ortamda az kalmalı.
Başarının sırrı ; azim ve ısrardır.Bunun üstesinden geleceğinden eminim.Kendi nikotlarını yapıyor olman çok hoşuma gitti.Bu konuda beni bile cesaretlendirdin.
Denemeye devam...
Selam ve Muhabbetle...
- s.a çalışmalarınız hayırlı olsun.
- Ana arı yüssüklerini sudan çıkarttığınızda sopanın üzerinde 5 mm uzunluğunda maket bıcağıyla keserseniz daha düzgün olur ve transferde zorlanmazsınız.
- Larvaları alırken taze peteklerden değilde siyah eskimiş peteklerden alırsanız daha kolay pratik olur.siyah petek sert olur taze petekdeki gibi delinme olmaz kaşiğın ucu daha kolay esner.
- Transferde kafa lambası kullanırsanız larvaların en küçüklerini seçmeniz kolaylaşır.
Yorum Gönder