بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

وَاَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ اَنِ اتَّخِذ۪ي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتاً وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَۙ ﴿٦٨
ثُمَّ كُل۪ي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُك۪ي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاًۜ يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ﴿٦٩
﴾68﴿ Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin.
﴾69﴿ Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır. (Nahl Suresi 68-69. ayetler)

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Mayıs Ayının Son Günlerinden Görüntüler.

İki hafta önce kaçan oğul. Kısmet değildi alamadım.

Konduğu yer çok yüksekti.

Cevize yakın yerde gürültülü çalışma olduğundan dalda erken kalktı, arkasında baka kaldım. Kısmet.  

Diğer iki oğulu da yakalama nasip oldu. Birini bu kasaya koydum. Bu gün de çıktığı kovana (Çıkan kovan nasıl olduysa anasız kaldı) araya gazete kağıdı koyarak birleştirdim. Arı birleştirmesini ilk kez denemiş oldum.

Çok büyük bir hata. Mumları çıtanın tepesine tam yapıştırmamışım. Yük binince açılmalar var. Sonuç hoş olmayan görüntüler. Hatayı çok hızlı bir şekilde izale ettim.

Ve tahta kovanlara geçiş yaptım. Hayırlı olur inşallah.



Yakaladığım bu oğul yavruyu kapattıktan sonra, altta fotoda ki anasız kalan kendi kovanına araya gazete 
kağıdı koyup birleştirme yaptım.

Birleştirmenin durumunu yakında göreceğiz.

Bu gün aklıma gelen bir soru: yaklaşık iki haftadır kovanlara  güneş ışığı vurmuyor. Temmuz ortasına kadar bu durum devam edecek. Petek kabartma ve balın olgunlaşmasına olumsuz etki yapar mı?

Selam, saygı ve muhabbetle...  

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Hocam merhabalar.
Kaçan oğul üzücü olmuştur ama kimbilir kimin kısmetiymiş. Yükseğe konmasına gelince Ali ye takılmıştım arıyı yönetemezsen seni ağaca bile çıkarır demiştim. Bir daha doğru çıktı. Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Gidenin arkasından ağıt yakmam.Beni terkedeni ben dünden terketerim::))

Arı birleştirme de gazete kağıtı kullanımın doğru fakat yapılması gereken diğer işler de var.Mesela gazete kağıtına falçata ile düz çizgiler halinde birkaç çzik atman lazım.Sadece arının kemirmesini beklersen sıkıntı olabiliyor.

Ayrıca ; analı koloni mevutu fazla ise sorun yok ama eksik ise anasını kafese alman şart.Tedbiren.Aksi halde iki tane anasız kolonin olabilir.

Tabii bir de koku kullanımı var.Sarmısak veya soğan.Her iki koloniye de daha önceden vererek , aynı kokuya sahip olmalarını sağlamalısın.

Bunları yaptığını varsayıyorum ama yine de yazmadan edemedim.

Tedbiren::))

SLM ve Muhabbetle...

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Merhaba
Arının gelişimi çok hızlı. Hızını tahmin edemedim. İşin garibi iki kuluçkalık bir ballık vardı. Ne yapalım arının gelişimi çok hızlı. Gelecek sezonlarda daha tedbirli olacağım.
İlginiz için teşekkür ediyorum.

Sayın Yusuf Bey
Vealeykümselam
Arı birleştirmede koku konusu hariç diğerlerini belirttiğiniz gibi uyguladım. Daha önce uygulama yapan arıcı dostlardan körük dumanını bol vererek işlem yapanları takip etmiştim.
Daha sonra birleştirdiğim kolonide gazete kağıdının büyük oranda temizlendiğini göz ucuyla bakarak gördüm. Koloni davranışında ana arıyı kabullendiği hissine vardım. Koloniyi açıp günlük yumurta veya ana arıya bakmadım. İnşallah bu hafta bakacağım.
Özellikle arıcı dostların tecrübeleriyle yol göstermeleri benim için övünç kaynağıdır. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Selam, saygı ve muhabbetle...