بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

وَاَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ اَنِ اتَّخِذ۪ي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتاً وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَۙ ﴿٦٨
ثُمَّ كُل۪ي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُك۪ي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاًۜ يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ﴿٦٩
﴾68﴿ Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin.
﴾69﴿ Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır. (Nahl Suresi 68-69. ayetler)

7 Ekim 2012 Pazar

FORMİK ASİT UYGULAMASI VE ELMALARIMIZ

İlk defa formik asit uygulamasını yaptım. 2 güçlü kovana 10 ml, 3 tanede 4 çıtalı kovana 5 ml  formik asit verdim.  Formik asidi ilk defa kullandığım ve yağmalama olayının olmaması için dikkatli, seri davrandım. İki kat ince bir de kalın vinleks kaplı eldiven giydiğimden, kafama yüz maskesi taktığımdan, formik asit şişesini açtıktan sonra fotoğraf çekemedim. Bir de ilk uygulamanın acemiliği...
Özellikle asitlerle çalışırken çok dikkatli olmalı.

Arılar biraz hırçınlaştı, daha sonra sakinleştiler. Sonucu bekleyeceğiz.


 İndirilmeden önce elmaları çekeyim dedim. Ağaçlar yarı bodur ve 4 yaşındalar.





3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

çalışırken güvenlik önlemlerini almanız çok güzel,elmalar çok randımanlı bu yıl öyle gözüküyor,allah bol verim versin herzaman,kolaylık ve başarı dileklerimle.

HB dedi ki...

O aparatlardan 2 tane koyun kovana...

İç kısımdaki çizgiye kadar 10'ar cc. formik verin.

Plastik aparatlarda buharlaşma hızı düşük...

2 aparata toplam 20 cc. verin ve 2 günde buharlaşıyor, tam doz budur...

Haftada toplam 40 cc. buharlaştırın..

Ayrıca formikte zayıf koloni - güçlü koloni ayrımı yoktur... Kovan hacimleri eşitse hepsinde günde 10 cc. buharlaşacak...

Kolay gelsin...

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın İlhami Abim
İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
İlk defa formik asit kullandığım için biraz zorlandım. Yoksa ustaların fikrini almak için daha teferruatlı paylaşım yapmayı düşünüyordum.
Çevredeki arıcılara arılara formik asit uygulayacağım dediğim zaman ilk tepkileri; delimisin arıya hiç asit verilir mi oldu. Yani bir dayak yemediğim kaldı. (Laf aramızda adım söz dinlemeze çıktı.)İlkbahar çok yağışlı geçtiği için, tozlaşma olmadığından çevremizde elma pek yok. Fakat bizimkilerde arılardan dolayı verim çok iyi. Toplam 1200 kök yarı bodur elma çeşidi var.

Sayın Halil Bey
Sizler de çok teşekkür ediyorum. Zamanım kısıtlı olduğu, ilk defa uygulama yaptığım için, (bir de mevsimi kaçırmamak adına)böyle yapabildim. Hacc yolculuğumuza az kaldı. Bir arıza çıkmasın arzu ettim. Uygulamanın aynen ifade ettiğiniz gibi olduğunu, blogları takip ederek öğrendim. Geçen kış MG10A oksalik asit buharlaştırma aparatı ile uygulama yapmıştım. İnşallah dönüşte daha tecrübeli olarak oksalik asit buharı vereceğim. İnanıyorum ki formik asit uygulamasında da tecrübeli olacağız ve doğru uygulama yapacağız. Sayın Halil Bey ilginiz ve uyarınız için tekrar teşekkür ederim.